Tudományos Diákkörök XXV. Kárpát-medencei Konferenciája – felhívás


FELHÍVÁS

Tudományos Diákkörök XXV. Kárpát-medencei Konferenciája („TUDOK 2025”) 

A Kutató Diákok Mozgalma a 2024/25-es tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XXV. Kárpát-medencei Konferenciáját („TUDOK 2025”), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.


I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Kutató Diákokért Alapítvány és Kutató Diákok Országos Szövetsége programjain és rendezvényein (beleértve a „TUDOK 2025” konferenciasorozatot is) csak KutDiák tagok vehetnek részt.

A tagság feltételeiről honlapunkon olvasható tájékoztatás!

(https://www.kutdiak.hu/hu/2016/09/20/hogyan-lehetsz-kutdiak/)


II. „TUDOK 2025” JELENTKEZÉS

A „TUDOK 2025” konferenciasorozatra a KutDiák tagság megszerzését követően, kizárólag a www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni, a honlap jobb felső sarkában található „bejelentkezés” gombra kattintva. Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt!

A jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok (melyeket az online felületen keresztül kell kitöltve és aláírva visszaküldeni) az alábbi linkeken keresztül is letölthetők!

Adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozat letöltése

Mentori/szülői nyilatkozat letöltése

Az adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot szerzőpáros esetén mindkét félnek ki kell tölteni.

Az adatkezelési tájékoztató itt érhető el.

A konferenciára kétféle kutatással lehet jelentkezni:

  1. Elvégzett kutatási tömb: Saját, önálló tudományos kutatásról szóló munkával, mely az elért eredményeket tartalmazza
  2. Kutatási terv tömb: Ide olyan tudományos kutatásról szóló munkával lehet nevezni, amely a hipotézisre épít, kidolgozott módszertannal rendelkezik, de még nem rendelkezik eredményekkel

A nevezési lapon meg kell jelölni, hogy az Elvégzett kutatási tömbben vagy a Kutatási terv tömbben szeretne indulni a nevező. Egy munkával csak egy tömbben lehet indulni.

Nevezési határidő: 2024. december 15. (vasárnap) éjfél 


III. A „TUDOK 2025” fordulói

  1. Írásbeli forduló

Absztrakt/kutatási terv beküldése az online nevezéssel egy időben. A nevezés során a nevező által javasolt regionális/tudományterület szerinti konferenciára kell beadni a nevezési lapot (ld. fent).

Az absztrakt formai és tartalmi követelményei a felhívás IV. (A VERSENY MENETE) pontjában olvashatók.

Nevezési határidő: 2024. december 15. (vasárnap) éjfél 

  1. Szóbeli előválogató forduló

A szóbeli előválogatók 2025 januárjában és februárjában kerülnek megrendezésre regionális és tematikus alapon. A regionális előválogatókra határon túli KutDiákok jelentkezhetnek, a tematikus előválogatókra magyarországi lakhelyű KutDiákok jelentkezését várjuk tudományterületüknek megfelelően Élet- és környezettudományi, Műszaki- és reáltudományi, Humán- és társadalomtudományi területi besorolás szerint. A nevezők a saját kutatásukat a konferencián egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet. Az előadásokra vonatkozó követelményei a felhívás IV. (A VERSENY MENETE) pontjában olvashatók.

        a. A regionális konferenciák

A határon túli diákok jelentkezését a lakhelyük szerinti regionális konferenciára várjuk. A regionális konferenciák régiónként minimálisan 20 nevezése esetén kerülnek külön megrendezésre, alacsonyabb számú jelentkezés esetén az adott régió nevezései automatikusan a szakterületi tematikus konferenciákra kerülnek besorolásra. A Kutatási terv tömb minimális nevezése regionális konferenciánként 5 nevezés, alacsonyabb számú nevezés esetén a szakterületi tematikus konferenciákra kerülnek besorolásra. A szekcióba sorolásról a Mozgalom vezetősége a vezetőség által felkért szakmai grémiummal egyeztetve dönt a jelentkezési határidő lejáratát követő 10 munkanapon belül. Ettől eltérni csak a Kutató Diákokért Alapítványhoz írt külön kérvénnyel, a vezetőség engedélyével lehet.

Tervezett időpontok és helyszínek

  • Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája (TUDEK)

          Tervezett időpont: 2025. január 25.

          Helyszín: Online tér

  • Felvidéki Regionális Konferencia

          Tervezett időpont: 2025. január 31.

          Helyszín: Szenczi Molnár Albert Alapiskola

  • Vajdasági Regionális Konferencia

          Tervezett időpont: 2025. január vége (szervezés alatt)

          Helyszín: szervezés alatt

        b. A tematikus konferenciák tervezett helyszíne és időpontja

A magyarországi lakhelyű diákok jelentkezését a szakterületi tematikus konferenciára várjuk. A szakterületi és szekcióba sorolásról a Mozgalom vezetősége dönt a jelentkezési határidő lejáratát követő 10 munkanapon belül. Ettől eltérni csak a Kutató Diákok Alapítványhoz írt külön kérvénnyel, a vezetőség engedélyével lehet.

tervezett időpontok és helyszínek

  • Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencia

          Tervezett időpont: 2025. február 7-8.

          Helyszín: Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

  • Humán- és társadalomtudományi Tematikus Konferencia

          Tervezett időpont: 2025. február 14-15.

          Helyszín: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs

  • Élet- és környezettudományi Tematikus Konferencia

          Tervezett időpont: 2025. február 21-22.

          Helyszín: Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely

  1. „TUDOK 2025” Tudományos Diákkörök Konferenciája Kárpát-medencei döntő

A döntőn a Kutató Diákok Mozgalma által szervezett tematikus és regionális előválogató konferenciákról továbbjutott KutDiák tagok vehetnek részt.

A döntőn a szakterületi és szekcióba sorolásról a Mozgalom vezetősége dönt a jelentkezési határidő lejáratát követő 10 munkanapon belül, melyről az online felületen kap a jelentkező értesítést. A besorolási szekciótól eltérni csak a Kutató Diákok Alapítványhoz írt külön kérvénnyel, a vezetőség engedélyével lehet. Az előadásokra vonatkozó követelményei a felhívás IV. (A VERSENY MENETE) pontjában olvashatók.

Tervezett időpont 2025. március 28-29.

A Tudományos Diákkörök XXV. Kárpát-medencei Konferenciája jubileumi döntőjének tervezett helyszíne: Kisvárda, Bessenyei György Gimnázium és Kollégium.


IV. A VERSENY MENETE

1. Az „Elvégzett kutatási tömb”

          a. Általános információk

A „TUDOK 2025” Elvégzett kutatási tömbjébe kizárólag elvégzett, saját tudományos munkával lehet nevezni témamegkötés nélkül. Művészeti vagy egyéb, nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem tudjuk fogadni. A konferencián minden KutDiák tag indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2024-ben szerezte, vagy 2024 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

Az első forduló (írásbeli forduló) során a nevezési lap kitöltésével egy időben beküldött absztraktokat szakértő zsűri bírálja el, és a jelentkezési határidő lejártát követő 10 napon belül értesítést küld arról, hogy a diák a kutatási szakterületének megfelelően melyik tematikus konferencián vehet részt. Az előválogató konferenciákon egy szekcióban (kategóriában) szekcióösszevonás nélkül max. 9 nevezés szerepelhet, ha összevonásra kerül sor, akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban.

második forduló során a versenyzők a saját kutatásukat a konferencia időpontjában, egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet.

A válogató konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a harmadik fordulóra, a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre. A döntőn egy szekcióban (kategóriában) összevonás nélkül max. 9 nevezés vehet részt, ha összevonás szükséges akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban.

         b. Az absztrakt (első forduló) formai követelményei

Az első forduló során a kutatás összefoglaló absztraktját kell feltölteni az online rendszerbe, ez alapján történik az értékelése. A szakértő bizottság az absztraktot szakmai szempontok alapján értékeli, és szekciókba sorolja a pályamunkákat. Az absztrakt terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyeit, az előadás címét, amik később nem változtathatók. Emellett csatolni kell az iskola, felkészítő tanár, mentor (ezek hiányában szülő) delegálásról szóló nyilatkozatát, mellyel a felkészítő tanár/mentor/iskola/szülő javaslatot tesz a pályamunka nevezésére.

Az absztraktnak tartalmaznia kell egy bevezetőt, a célkitűzéseket, a felhasznált anyag és módszertant, az eredményeket és megbeszélésüket, valamint a következtetéseket.

Amennyiben a téma kezdetlegessége miatt a nevezési határidő végéig absztrakt benyújtására nincs lehetőség, kutatási tervet kell benyújtani a nevezőnek. A kutatási terv csak a nevezési szándékot jelöli, de nem minősül jelentkezésnek. Terjedelme: min. 500 karakter. Ilyen esetben a végleges absztrakt feltöltésének módosított határideje: 2025. január 12. (vasárnap) éjfél.

Az absztrakt címe nem változtatható, de a kutatási terv címének változtatása lehetséges, amennyiben a szerző kérelmet nyújtani be email-en a kutdiak@kutdiak.hu  címen, melyet a Kutató Diákok Mozgalma 3 napon belül elbírál.

          c. Az előadás (előválogató és a döntő) formai követelményei

Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, és szemléltető eszközök használatára is van lehetőség. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

          d. Az előadás értékelésének a szempontjai az Elvégzett kutatási tömbben

Az előadásokat mind az előválogatókon, mind a Kárpát-medencei Döntő konferencián szakértő bizottság értékeli. Az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. A továbbjutott versenyzők a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhetnek. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek az időközben elkészített, új kutatási eredményekkel és a bíráló bizottság javaslatai alapján.

A TUDOK döntőn összesen 40 pont érhető el:

  • A kutatás eredetisége
    • 5 pont
  • A kutatási munka minősége
    • 5 pont
  • Szakmai kompetencia és háttérismeret
    • 5 pont
  • A kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai
    • 5 pont
  • Helytállás a vitában
    • 5 pont
  • Előadásmód
    • 5 pont
  • Prezentáció formai követelményei
    • 5 pont
  • Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság
    • 5 pont

          e. Az Elvégzett kutatási tömbbe nevezők díjazása

Minden megjelent előadó diáknak igazolást állítunk ki a konferencián való részvételről.

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára való továbbjutáson túl egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK 2025 Kárpát-medencei Döntőjén az Elvégzett kutatási tömbben a következő díjak kerülnek kiosztásra:

  • Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónkként maximum 1)
  • Első díj (a szekció legjobb előadása)
  • Második díj, illetve Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a bíráló bizottság különdíjat, amelytől csak rendkívüli és szakmailag indokolt esetben térünk el).

A TUDOK 2025 Kárpát-medencei Döntőjének Elvégzett kutatási tömbjében megrendezett szekciók helyezettjeinek jutalmazása:

  • A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői felsőoktatási intézmények által adható intézményi pluszpontokban részesülnek.
  • A díjazottak meghívást kapnak a hatnapos Országos Diákkonferenciára, amely tervezetten a Balaton mellett, Káptalanfüreden kerül megrendezésre 2025 nyarán.
  • A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

2. A „Kutatási terv tömb”

          a. Általános információk

A „TUDOK 2025” Kutatási terv tömbjébe kizárólag saját tudományos munkával lehet nevezni témamegkötés nélkül. A pályamunka eredményeket nem kell tartalmazzon, de kidolgozott módszertannal rendelkeznie kell. Művészeti vagy egyéb, nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem tudjuk fogadni. A konferencián minden KutDiák tag indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2024-ben szerezte, vagy 2024 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

Amennyiben a Kutatási terv tömbbe beérkezett nevezések száma alapján tudományterületi besorolás szerinti szekciók szervezhetők, abban az esetben a szakterületeknek megfelelő tematikus konferencián tarjuk meg a Kutatási terv tömb előválogató fordulóit. Amennyiben a nevezések száma nem éri el egy-egy konferencián az önálló szekciószervezéshez szükséges számot, úgy a Kutatási terv tömbbe érkezett nevezések bemutatására egy különálló alkalmat szervezünk szintén 2025 februárjában.

Ha a határon túli konferenciákra való nevezések között a Kutatási terv tömbbe leadott nevezések száma nem éri el az 5 nevezést, őket automatikusan a szakterületnek megfelelő tematikus konferenciára soroljuk.

Az előválogató(k) Kutatási terv tömbből továbbjutott nevezések a döntőn Kutatási terv tömbben mutatják be munkájukat.

Az első forduló (írásbeli forduló) során a nevezési lap kitöltésével egy időben beküldött kutatási terv összefoglalókat szakértő zsűri bírálja el, és a jelentkezési határidő lejártát követő 10 napon belül értesítést küld arról, hogy a diák a kutatási szakterületének megfelelően melyik tematikus konferencián vehet részt. Az előválogató konferenciákon egy szekcióban (kategóriában) szekcióösszevonás nélkül max. 9 nevezés szerepelhet, ha összevonásra kerül sor, akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban.

második forduló során a versenyzők a saját kutatási tervüket a konferencia időpontjában egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet.

A válogató konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a harmadik fordulóra, a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre. A döntőn egy szekcióban (kategóriában) összevonás nélkül max. 9 nevezés vehet részt, ha összevonás szükséges akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban.

          b. A kutatási terv (első forduló) formai követelményei

Az első forduló során a kutatási tervét fel kell tölteni az online rendszerbe, ez alapján történik a kutatás értékelése. A kutatási terv terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyeit, az előadás címét, amik később nem változtathatók. Emellett csatolni kell az iskola, felkészítő tanár, mentor (ennek hiányában a szülő) delegálásról szóló nyilatkozatát, mellyel a felkészítő tanár/mentor/iskola/szülő javaslatot tesz a pályamunka nevezésére.

A kutatási tervnek tartalmaznia kell egy bevezető részt, a célkitűzéseket, a hipotézist, a felhasznált vagy felhasználni tervezett anyag és módszertant, valamint a várható következtetéseket és/vagy felhasználási lehetőségeket.

A tematikus konferenciákra jelentkezőknél, amennyiben jelentkezéskor a téma kezdetlegessége miatt végleges kutatási terv benyújtására nincs lehetőség, egy kezdetleges kutatási tervet kell benyújtani a nevezőnek. Ez azonban csak a nevezési szándékot jelöli, de nem minősül jelentkezésnek. Terjedelme: min. 500 karakter. Ilyen esetben a végleges kutatási terv feltöltésének módosított határideje: 2025. január 12. (vasárnap) éjfél

Abban az esetben, ha a kutatási terv címében változás lenne, kérelmet kell benyújtani email-ben a kutdiak@kutdiak.hu címen, melyet a Kutató Diákok Mozgalma 3 napon belül elbírál.

          c. Az előadás (előválogató és a döntő) formai követelményei

A Kutatási terv tömbben a pályamunka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, és szemléltető eszközök használatára is van lehetőség. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

          d. Az előadás értékelésének a szempontjai

Az előadásokat mind az előválogatókon, mind a Kárpát-medencei Döntő konferencián szakértő bizottság értékeli. Az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. A továbbjutott versenyzők a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhetnek. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek a bíráló bizottság javaslatai alapján.

A TUDOK döntőn a Kutatási terv tömbben összesen 40 pont érhető el:

  • A kutatási ötlet eredetisége és realitása
    • 5 pont
  • A kutatási terv minősége és kidolgozottsága
    • 5 pont
  • Szakmai kompetencia és háttérismeret
    • 5 pont
  • A kutatási terv felépítettsége és logikai kapcsolatai
    • 5 pont
  • Helytállás a vitában
    • 5 pont
  • Előadásmód
    • 5 pont
  • Prezentáció formai követelményei
    • 5 pont
  • Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság
    • 5 pont

          e. A Kutatási terv tömbbe nevezők díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára (TUDOK 2025) való továbbjutáson túl egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK 2025 Kárpát-medencei Döntőjén a Kutatási terv tömbben a következő díjak kerülnek kiosztásra:

  • Első helyezett (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)
  • Második helyezett (a szekció legjobb előadása)
  • Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A TUDOK 2025 Kárpát-medencei Döntőjének Kutatási terv tömbjében megrendezett szekciók helyezettjeinek jutalmazása:

  • A Kutatási terv tömb díjazottjai tárgyjutalomban részesülnek
  • A díjazottak meghívást kapnak a hatnapos Országos Diákkonferenciára, amely tervezetten a Balaton mellett Káptalanfüreden kerül megrendezésre 2025 nyarán.
  • A díjazottak közvetlen segítséget kapnak a KutDiáktól, többek közt az Alumnitól, megfelelő mentor, kutatási hely és egyéb szükséges támogatás megszerzéséhez, hogy a kutatási tervben bemutatott munka a lehető leghatékonyabb módon kerülhessen elvégzésre.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A Tudományos Diákkörök XXV. Kárpát-medencei Konferenciájának „TUDOK 2025” szervezője és tulajdonosa a Kutató Diákokért Alapítvány. A kiírásban szerepeltetett információk változtatási jogát a Kutató Diákokért Alapítvány fenntartja.

Elérhetőség: kutdiak@kutdiak.hu, +36-30-219-9951